Този сорт е наречен “Кралица на фурмите” заради сладкия си плодов вкус, сочната сърцевина, впечатляващия медено-карамелен аромат. Добита с “Hand-in-hand” партньори на Rapunzel от Тунис.
Сушените фурми са много популярна разядка, особено характерна за Магреб. Сурови или сушени могат да се ползват за печива, конфитюри и подобни. От тях също така се прави и алкохол, употребяват ги и в народната медицина.
Фурма (от персийски през турското hurma) се нарича сладкият плод на финиковата палма. Типичен за Средиземноморието и Западна Азия. С високо съдържание на въглехидрати (50-70% захар), желязо, калий и фосфор.
Хранителни стойности: за 100 гр.
Калоричност 1243 kJ / 294 kcal
Мазнини 0,50 g
от които наситени мастни киселини 0,10 g
Въглехидрати 65,1 g
от които захари 63,7 g
Протеин 1,90 g
Сол < 0,088 g