Бъзак, изсушен плод, Здравница, 100 гр

4,19 лв.
  • Марка: Здравница
  • Кат. номер: 17341
+ -
Купи
Моля, изберете:

Плодовете на бъзака се използват при хемороиди, запек, сърдечни страдания, ишиас, невралгия.

Какво е бъзак?
Бъзакът е многогодишно растение. Листата му са назъбени, а цветовете са бели, с приятна миризма. Неговите плодове са малки, черни и лъскави, с три издължени семена вътре. Растението може да се намери в планинските райони, и в долините на реките, където слънчевите лъчи не светят директно.

Цветовете са събират, когато повече от 2/3 от тях са цъфнали, плодовете се събират през есента, когато те са черни. Зеленикави плодчета не бива да се използват за консумация. Частите, използвани от това растение са цветовете, плодовете и кората на стеблото.

Разпространен е из цялата страна до 1800 m надморска височина. В билкарството се използва плодът (Fructus Ebuli) и коренът (Radix Ebuli), а по-рядко и цветовете (Flores Ebuli).

Цветовете съдържат незначително количиство етерично масло, циногенен гликозид и захари; плодовете - антоцианови багрилни вещества, захари, валерианова, ябълчна и винена киселина, дъбилни вещества,смоли, пектин, витамин С и др. В зелените плодове и семената се съдържа цианогенен гликозид, поради което са отровни, но сокът на зрелите плодове не е отровен. В корените се съдържат дъбилни вещества и танини.

Приложение:
За приготвяне на напитка - елексир за възрастни. Може да се използва при хемороиди, запек, сърдечни страдания, ишиас, невралгия.

Начин на употреба:
Kъм 400 мл. вряща вода прибавете 1 ч.л. от сухите плодчета. Оставете да ври на тих огън за 3 мин, а след това да кисне 15 мин. Прецедете и изпийте течността в рамките на един ден. Плодовете се изяждат след прецеждане.

ВНИМАНИЕ!
Употребяването в по-големи дози е отровно!

Опаковка: 100 гр

ХАЛОТЕРАПИЯ, АРОМАТЕРАПИЯ, ПРЕЧИСТВАНЕ И ЙОНИЗИРАНЕ НА ВЪЗДУХА
Солни лампи и свещници
ПОРЪЧАЙТЕ ТУК!
ДУХОВНО И ФИЗИЧЕСКО ЗДРАВЕ, СПОРТ, МЕДИТАЦИЯ
Книги
ПОРЪЧАЙТЕ ТУК!