Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. Ядките съдържат още омега-6, витамини, фибри и др.
- 100% натурален продукт
- Продукт на Здравница
- Природен източник на амигдалин
Родината на кайсията е Североизточна Армения. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточна Армения се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на 4000 м надморска височина. Като културен вид в Армения се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва нейното разпространение - Персия, Мала Азия.
Едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. Чак през Х век от Апенинския полуостров се разпространява в Германия и Франция, а по-късно - и в Америка, Африка и Австралия.
Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното наименование на кайсията.
В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.
Плодът е месест, със сплесната костилка, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема. Характерна бразда разделя плода на 2 части. Цветът на зрялата кайсия е от бледожълт до оранжев, някои сортове са мъхести. Първите кайсии зреят през юни, а късните - през август.
Полезни свойства:
Съставът на кайсиевата ядка е близък до този на бадема. В нея се съдържат 19% белтъчини, 53.5% мазнини, 4.5% въглехидрати, ненаситени мастни киселини, фосфор, желязо, магнезий и растителни влакнини.
Кайсиевите ядки са богати на омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, А и Е, ниацин, диетични фибри, фитостероли и други. Енергийната стойност на 100 г кайсиеви ядки е между 500-700 ккал. Освен полезните вещества, в кайсиевите ядки се съдържа опасният гликозид амигдалин.
Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Той се консумира 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай.
Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. В книгата си “Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак”, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот. Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала.
Съдръжание:
100% горчива кайсиева ядка - сурова.
Хранителни стойности на 100 гр:
Енергийна стойност: 2353 kJ / 530 kcal
Белтъчини: 21.9 гр
Мазнини: 49.2 гр
от които наситени: 0.00 гр
Въглехидрати: 5.4 гр
от които захари: 0.0 гр
Сол: 0.0 гр
Употреба:
За директна консумация.
Опаковка: 100 гр.