Ксилитол, натурална брезова захар, Здравница, 200 гр

7,69 лв.
  • Марка: Здравница
  • Кат. номер: 17400
+ -
Купи
Моля, изберете:

Ксилитол е натурален подсладител, известен още като брезова захар. Притежава нисък гликемичен индекс и е подходящ за диабетици.

- 100% натурален продукт
- Натурална брезова захар
- Нисък гликемичен индекс
- Подходящ за диабетици


Брезовата захар (ксилитол) е заместител на захарта, извлича се от кората на дървета в Европа, предимно от бреза и бук от устойчиви гори. Прилага се като класическа кристална захар - топла или студена.

Ксилитолът се различава от другите видове натурална захар, защото съдържа само пет въглеродни атома в молекулярната си структура. За сравнение „обикновената” захар съдържа шест. Научни изследвания са доказали, че консумацията на до 50 г ксилитол на ден е безопасна. Надхвърлянето на това количество обаче може да доведе до токсичен ефект в тялото.

Ксилитолът може да се намери в дъвките, бонбоните, шоколадите, бисквитите, вече и под формата на прах или таблетки. Някои видове паста за зъби и вода за уста също съдържат от този подсладител, използван там заради присъщите му антибактериални свойства.

Ксилитолът на вкус е много сходен със захарта. Ако го използваме като подсладител в някоя от горепосочените форми, трябва да внимаваме колко точно консумираме на ден.

Нисък гликемичен индекс
Като ниско гликемично вещество, е подходящ за диабетици и хора, чиито организъм проявява чувствителност при метаболизма на захар. Гликемичният му индекс се равнява на 8,5. Ефектът му да повишава кръвната захар е слаб.

Не вреди на зъбите
По отношение на профилактиката на кариеса ксилитолът потиска ръста на бактериите, намиращи се в устната кухина. За разлика от захарта Streptococcus mutans не използват този захарен алкохол. Ползата от полиолита е, че при честа употреба с течение на времето се променя качественият състав на микроорганизмите в устата – все по-малко от бактериите, водещи до кариозни процеси, оцеляват на повърхността на зъбите. Видимият резултат е, че намалява зъбният налеп, заради който и се образува неприятният зъбен камък по страните им. Когато количеството на киселините, които се отделят от микроорганизмите в устата намалее, то това се отразява благоприятно на здравето на зъбите.

Съдържание:
Ксилитол - брезова захар.

Хранителни стойности на 100 гр
Енергия: 240 kcal
Мазнини: 0 гр
от които наситени: 0 гр
Въглехидрати: 99.8 гр
Загари: 0 гр
Сол: < 0.01 гр

Начин на употреба:
Ксилитолът е подходящ за подслаждане на топли и студени напитки, за печене, готвене, варене, като добавка към салати, сосове и др.

Максимална дневна доза: 50 гр

При превишаване на максималната дневна доза може да има слабителен ефект! Да не се приема от деца под 3 год.

Опаковка: 200 гр

ХАЛОТЕРАПИЯ, АРОМАТЕРАПИЯ, ПРЕЧИСТВАНЕ И ЙОНИЗИРАНЕ НА ВЪЗДУХА
Солни лампи и свещници
ПОРЪЧАЙТЕ ТУК!
ДУХОВНО И ФИЗИЧЕСКО ЗДРАВЕ, СПОРТ, МЕДИТАЦИЯ
Книги
ПОРЪЧАЙТЕ ТУК!