ЧИА
СУПЕРХРАНА
Семената на чиата произхождат от пустинно растение, наречено Salvia hispanica. То е било основна съставна част от храната на Ацтеките и Маите. Те използвали чиата за подпомагане на кръвоотока, ставни болки и кожни заболявания. Семената от чиа са една от най-богатите суперхрани в света. Те са отличен източник на фибри, пълни с антиоксиданти, опаковани в протеини и заредени с витамини А, B и Е, минерали като калций, калий, желязо. Семената от чиа са и най-богатия растителен източник на омега-3 мастни киселини, като по този показател надминават дори сьомгата.
Те са били употребявани и като храна, и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана, се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.
Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, те помагат и за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.
Чиа или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената.
Именно семената са най-важната част от растението и са източникът на хранителните вещества. Те се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките.
Съставки: чиа.
Съхранение: Да се съхранява в сухи и проветриви помещения, далеч от слънчева светлина при стайна температура (220С).
Употреба: За директна консумация след обработка.
Произход: Южна Америка.
Хранителни стойности на 100 гр
Енергийни стойности: 486 kcal