Извлечен от влакна на бреза.
Нискокалоричен подсладител, заместител на бялата кристална захар. Ксилитол се съдържа във фибрите на много плодове и зеленчуци, като царевични люспи, овесени ядки, гъби и други.
Ксилитолът е популярен подсладител за диабетици, защото се абсорбира по-бавно от захарта, не повишава нивото на кръвната захар и не причинява хипергликемия. Не е ферментираща захар и щади зъбите. Научните изследвания показват рязък спад в образуването на нови кариеси и обрат при съществуващите вече кариеси, вследствие от употребата на ксилитол. Съдържа 40% по-малко хранителна енергия, затова се счита за нискокалорична алтернатива на захарта.
Препоръчителен дневен прием: 0,5 - 1,0 g на кг телесно тегло. Това количество може да се увеличи след подходящ период на приспособяване.
Предложение за употреба: Използвайте като подсладител на чай, кафе, шейк, десерти и сладкиши.
Хранителни стойности | за 100g |
Енергийна стойност | 1000 kJ/240 kcal |
Мазнини | 0g |
- от които наситени мастни киселини | 0g |
Въглехидрати | 99,8g |
- от които захари | 0g |
Белтъци | 0g |
Сол | 0g |
Влакнини | 0g |
Забележка: Препоръчителният дневен прием не трябва да бъде надвишаван. Продуктът не трябва да се използва като заместител на разнообразното и рационално хранене. Прекомерната консумация може да има слабителен ефект. Деца под 3-годишна възраст трябва да приемат ксилитол само в малки количества и след консултация със специалист.